14 November - Fars dag

Idag är det söndag och fars dag :D

Grattisd pappa C och såklart grattis på min lilla jepser som ska bli pappa snart :D på sätt o vis e han ju redan det för parveln ligger ju i magen :)


Ska äta snart tror jag.. vart sugen på köttfärssåsen som jag gjorde igår :D den va så god :D


Info om Fars dag

Firandet av dagen är ett relativt modernt påfund med amerikanska rötter och kom till på privat initiativ av en kvinna vid namn Sonora Smart Dodd. Hon påverkades av en Mors Dags-predikan år 1909 och ville ha en speciell dag att ära sin far, William Smart, som var veteran från amerikanska inbördeskriget. Hennes far blev änkling när hans fru (Sonoras mor) dog i barnsäng vid födseln av deras sjätte barn. Sonora ville visa hur speciell hennes far var och hans stora uppoffringar som ensamförälder. Han var i hennes ögon, en mycket modig, osjälvisk och kärleksfull man. Eftersom Sonoras far var född i juni, så valde hon att högtidlighålla Fars Dag i Spokane, Washington den 19 juni 1910. Idén vann snabbt gehör och många anammade Fars Dags-firandet i andra städer i Amerika.


I Sverige började seden att fira Fars Dag 1931 efter den
amerikanska förebilden. Då både skolan och kyrkan uppmärksammade och stödde idén så vann firandet stor spridning.

Sedermera har också de kommersiella intressena blivit ett starkt inslag i Fars Dags-firandet.


Fars Dag är alltså en dag som man högtidlighåller och firar pappa. Inte bara sin egen far utan också den eller de som kan ha agerat som en fadersförebild - antingen farfar och morfar, styvfar, farbror eller kanske storebror.


I stora delar av vår värld firas Fars Dag den tredje söndagen i juni - bl.a. i USA, Här i Sverige så är det alltså den andra söndagen i november som gäller för uppvaktning av pappa, kanske med frukost på sängen, egenhändigt ritade Fars Dags-kort eller den obligatoriska nya slipsen!



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Profilbild=bloglovin nu