Bärsele info

Att tänka på
Förutom kvalitet och säker konstruktion ska en bärsele vara lätt att ta på samt lätt att justera under användning. Tiden det tar att få selen och barnet på plats kan också vara en avgörande faktor för otåliga barn. Självklart är komfort för både förälder och barn av stor vikt. En bärsele som effektivt fördelar tyngden mellan axlar och höft gör det möjligt att bära barnet under längre tid. Små barn bör dock inte sitta i samma ställning alltför länge.

Passform för utveckling
Bärselens passform bör främja utvecklingen av barnets rygg och höfter samt erbjuda bra stöd för huvud och nacke. En ergonomisk position är grodställningen där barnets knän är placerade högre än rumpan. I takt med att barnet växer är det en fördel om sitsens bredd kan justeras för ett komfortabelt stöd. Fram till dess att barnet på egen hand kan hålla upp huvudet, vanligtvis vid fyra månader, bör barnet placeras inåt. Då är det även lättare att ha uppsikt över andning och reaktioner. En del selar kan även bäras på ryggen eller på höften.

Små och stora testare
Smartsons testpanel består av Jenny Håkansson med Esaias, 7 månader och Magdalena Nilsson med Edith, 4 månader. Under testet visar det sig att passformen och konstruktionen av selarna skiljer sig åt. För Esaias som väger 10 kg är Infantino nästan för liten, trots maxvikt på 14,5 kg. Snabbast att ta på är Ergobaby medan Chicco visar sig svår att hantera även med manual.

5 säkerhetstips
1. Följ instruktionerna från tillverkare/återförsäljare för hur produkten ska användas.
2. För barn som ännu inte kan hålla upp huvudet ska bärsele med nackstöd användas.
3. Granska bärselens öppningar så barnet inte glider ur i benöppningar eller åt sidorna.
4. Se till att tyg inte täcker barnets näsa och mun.
5. Barnet får inte hamna i en hoptryckt ställning med hakan pressad mot dess bröst, då kan luftvägarna blockeras.
Källa: Konsumentverket




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Profilbild=bloglovin nu