Gravid: Hur vet jag när förlossningen börjar?

Hur vet jag när förlossningen börjar?

Varje förlossning är unik och det går egentligen inte att säga exakt när den börjar. En förlossning är mer som en process än en enstaka händelse, en rad fysiologiska förändringar i kroppen som samverkar för att hjälpa barnet ut. Om förlossningen verkligen startat kommer en eller flera av dessa saker att hända:

• Livmoderhalsen blir successivt tunnare och mjukare, för att till slut utplånas helt och vidgas upp till 10 centimeter.

• Värkarna kommer med regelbundna, allt kortare intervall och blir längre och mer intensiva i styrka.

• Du kan få en ihållande smärta i ryggslutet, ofta i kombination med en krampliknande smärta i magen, ungefär som innan menstruationen börjar.

• Vissa märker också att den så kallade slemproppen lossnar, som en slemmig, brunaktig eller blodblandad flytning. Om slemproppen som täpper till livmoderhalsen lossnar kan det betyda att förlossningen är nära, men det kan också vara flera dagar kvar. Det är i alla fall ett tecken på att det händer något.

Vattnet går, men bara om det åtföljs av värkar.

När ska jag kontakta förlossningsavdelningen?

Du har säkert diskuterat med din barnmorska om vad du ska göra när du tror att förlossningen börjat. Om du tror att det är dags ska du inte tveka att ringa. Barnmorskor är vana vid att få telefonsamtal från kvinnor som undrar om förlossningen börjat och som behöver vägledning, det ingår i deras jobb. De kan faktiskt också utläsa en hel del från ditt tonläge och röst, därför är det bra att prata med dem. De brukar vilja veta hur tätt värkarna kommer, om du kan prata medan värken varar och om du har några andra symptom.

Om fosterhinnorna brustit och vattnet gått, eller om du tror att du läcker fostervatten, ska du ringa till förlossningsavdelningen. Du ska också tala om ifall du märkt att ditt barn rör sig mindre, eller om du har någon blödning från underlivet (om det inte bara handlar om en liten, blodblandad, slemmig flytning), feber, svår huvudvärk, synrubbningar eller buksmärta. Om det är något annat du är orolig för ska du inte tveka att fråga. På BabyCenter finns en lista på olika graviditetssymptom du ska ta på allvar.

Vad ska jag göra i början av förlossningen?

I början av förlossningen är väldigt viktigt att äta och dricka mycket, eftersom en förlossning kräver samma mängd energi som ett maratonlopp. Växla mellan att gå och vila, eller prova att ta en varmt bad eller en dusch. Det kan ibland lindra smärtan. Om du kan, passa på att vila så att du förbereder dig för arbetet som väntar.

Kan man ha värkar utan att förlossningen har börjat?

Ja. Det är till och med ganska vanligt och beror vanligtvis på att latensfasen är lång. Om livmoderhalsen inte har öppnats (det kan läkaren eller barnmorskan se vid en undersökning), värkarna är oregelbundna och inte ökar i styrka eller om smärtan i magen eller ryggen lätt kan lindras med hjälp av ett varmt bad eller massage har förlossningen inte börjat än.
Vi hörde talas om en mamma som hade kraftiga värkar i tre dagar innan förlossningen officiellt var i gång. Värkarna var visserligen smärtsamma, men helt oregelbundna och oförutsägbara, med olika långa mellanrum på fem till åtta minuter. När vattnet till slut gick grät hon av lättnad och hoppades att förlossningen äntligen hade börjat. Det hade den.

Kan jag veta om förlossningen är nära?

Ibland. Även om du förmodligen är lyckligt ovetande om vad som händer, börjar kroppen förbereda sig för förlossningen upp till en månad innan det är dags. När förlossningen verkligen startar har livmoderhalsen på vissa kvinnor redan börjat vidgas och tunnas ut.

Andra tecken på att förlossningen börjar närma sig kan vara:

• Magen sjunker ner och barnets huvud fixeras (när barnets huvud börjar lägga sig i rätt läge i bäckenet), men hos omföderskor händer inte alltid det förrän värkarbetet startar

• Ökade flytningar från underlivet

• Slemproppen lossnar (en brunaktig eller blodblandad, slemmig flytning)

• Mer frekventa och tydligt mer intensiva förvärkar (Braxton Hicks kontraktioner)




Skrivet för Sverige Godkänt av BabyCenters medicinska rådgivare






Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Profilbild=bloglovin nu