Skadligt för små barn att äta

Olämplig mat för små barn

Det är nyttigt för barn att prova på ny mat - men vissa saker bör du undvika under den första tiden.

Rödbetor

spenat


mangold


nässlor


bladselleri


Grönkål


bör man inte ge till barn före ett års ålder. Dessa grönsaker kan innehålla nitrat, som i sin tur kan omvandlas till nitrit som kan vara skadligt för små barn.

Honung skall man inte ge till barn under det första levnadsåret. Den kan innehålla sporer av en bakterie som är skadlig för små barn.



Nötter och jordnötter
bör man undvika helt de första åren. Dels för allergirisken men också för att de kan fastna i halsen.



Salt
bör man vara sparsam med under de första åren. Barn under ett år skall inte ha något salt alls, deras njurar är inte färdigutvecklade och kan därför inte ta hand om större mängder salt.




  • Opastöriserad mjölk. Mjölk pastöriseras, värms upp, för att döda de bakterier som kan finnas i mjölken. Vissa bakterier, till exempel kolibakterier, kan ge svår diarré som spädbarn kan ha svårt att klara av. Spädbarn och även äldre barn ska därför inte ha opastöriserad mjölk.



    Undvik också hårdstekt och rökt mat. Ibland kan man ordna det enkelt genom att ta bort stekskorpan på panerat kött eller fisk eller skinnet på grillad kyckling
  •  

  • Eget vatten.        
    Har du vatten från egen brunn bör du låta kommunens miljö- och hälsoskyddskontor kontrollera vattnets kvalitet. Vattnet kan innehålla bakterier som kan orsaka diarré. Det kan ha för höga nitrit- eller nitrathalter, som gör att du inte kan ge det till ditt spädbarn. (Nitrathalten får inte överstiga 10 mg/l mätt som nitratkväve, nitrithalten inte överstiga 0,05 mg/l mätt som nitritkväve). Nitrat omvandlas i magsäcken till nitrit som kan försämra blodets förmåga att transportera syre.

  • Fluor är ett mineralämne som stärker tandemaljen och ger skydd mot hål i tänderna. För höga halter i dricksvattnet kan dock ge fläckar på tänderna.

  • Eget brunnsvatten kan även innehålla radon, som finns naturligt i berggrunden i varierande mängd över landet. Det är därför klokt att höra med kommunens miljö- och hälsokontor om radonförekomsten i det område där du bor och låta kontrollera radonhalten i ditt eget vatten. Har du för hög halt (mer än 500 becquerel/l) får du råd om hur vattnet ska behandlas för att minska halten så att du kan ge det till ditt barn.

  • Kopparhalten i kommunalt dricksvatten kan ibland vara för hög, särskilt om vattnet har stått en längre tid i kopparledningarna, till exempel över natten. Låt därför vattnet rinna någon minut innan du använder det till ditt barn. För hög kopparhalt kan ibland ge barn diarré.


  • En annan sak att tänka på är att INTE ge barnet socker det första man gör.. utan vänta gärna nått år/ ett par år innan det ges.. ex saft, godis, glass, kakor osv.
    Ge ist grönsaker eller frukter mm.

    Barnen är vår framtid!


    Ämmi

    Hej! vad kul dina inlägg verkar. kommer verkligen att läsa på din blogg lite mer. :p Hoppas du har en kul dag :p

    2011-07-12 @ 18:35:43
    URL: http://www.ammis.se

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Profilbild=bloglovin nu