Smakportioner


Kom ihåg att det alltid är bäst att laga egen mat och inte köpa färdig i affären!
Självklart får man göra undantag ibland och köpa från affären när man tex inte är hemma och ute på färd.
Tänk på en sak att inte värma i micron, för där förlorar maten sin näring sägs det och micron ger maten strålning.

Värm ist på spisen eller sätt burken i vattenbad.





Smakportioner

Vid 4-6 månaders ålder kan man förutom bröstmjölken börja ge smakportioner med olika puréer och grötar. Börja med pyttesmå mängder, en smak i taget. Ge samma sort några dagar och byt sedan till nästa smak. Tvinga aldrig barnet om det är ointresserat, gör matstunden till någonting intressant och trevligt, så småningom börjar alla barn äta mat så känn ingen panik om det går trögt i början.


Så kan en dag se ut:

Från 4- 6 månader
När och hur mycket barnet äter kan variera från barn till barn och från dag till dag.

Morgonmål
200-250 ml bröstmjölk
Så småningom kan man börja servera lite gröt också.

Lunch
Puré med exempelvis kött, grönsaker och potatis + 200-250 ml bröstmjölk.
Fruktpuré till efterrätt.
5 AD droppar

 

Middag
Gröt med lite fruktpuré + 200-250 ml bröstmjölk
Så småningom serverar man en puré med exempelvis kött, grönsaker och potatis istället för gröt.

Kvällsmål
200-250 ml bröstmjölk
Så småningom kan man även servera gröt som kvällsmål

 

Dags att testa ny mat!

Smakportion av grönsaker och rotfrukter: Skala och skiva en morot, potatis eller palsternacka. Koka upp vatten utan salt. Lägg rotfrukten i vattnet och koka tills rotfrukten är mjuk. Spara lite av kokvattnet. Mosa eller mixa och späd med lite av kokvattnet eller bröstmjölk och tillsätt lite fett, exempelvis rapsolja eller osaltat smör. Är mängden liten behövs bara någon droppe fett.

Koka rotfrukter och grönsaker

Recept att börja med:
Morotspuré
Majspuré
Palsternackspuré
Potatispuré

Sen kan man prova
Köttpuré
Fiskpuré

 

Smakportion av frukt: Banan är lätt att mosa med en gaffel. Är man utomhus går det också bra att skrapa med en sked och ge till barnet.

Aprikoser och katrinplommon kokas i lite vatten tills de mjuknat. Då mixar man dem och använder kokvätskan att späda med till önskad konsistens.

Katrinplommon är milt laxerande och kan ges om barnet har förstoppning.

Päron och äpple kan kokas och mixas men mogna frukter går också bra att riva fint på ett rivjärn.

Blåbär kan mixas och blandas med exempelvis banan.

 

Så påverkas magen av frukt:
Banan kan vara både stoppande och lösande, oftast är riktigt mogen banan lösande medan lite grön banan verkar stoppande.
Blåbär är stoppande.
Päron är ofta lösande.
Rårivet äpple har en stoppande funktion.



Frys in så här:
Morots- och palsternackspurée går att frysa in medan potatis smakar bäst nylagad. Ta en bricka och klicka ut purée och ställ i frysen. Då klickarna är hårdnat läggs de i en plastpåse eller en burk. Det går också bra att använda en iskubslåda eller små muffinsformar.

Nu kan barnet prova:

Välling och gröt
Välj industritillverkad gröt, de är vitamin och mineralberikade. Gör gröten riktigt lös i början så att bebisen kan suga i sig gröten från skeden. Börja med någon tsk och utöka mängden allteftersom.

Matfett
Använd osaltat smör, rapsolja eller någon annan vegetabilisk olja. Tillsätt 0,5 – 1 tsk fett per portion av grönsakspurée.

Kött och fisk
Man kan om man vill börja ge barnet kött eller fiskmos från 5 månaders ålder. Om man har allergier i släkten kan man vänta med att ge fisk till barnet.







http://www.tasteline.com/Inspiration/Barn-och-familj/Basta-maten-0-6-manader/





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Profilbild=bloglovin nu